7 Kasım 2012 Çarşamba

ÇOCUKLARDA OKUMA İLGİSİ VE KİTAP SEÇİMİ

    Günümüzde bilgi edinmenin çeşitli yolları var. Özellikle internet kullanımının yaygın olduğu çağımızda seçenekler oldukça çoktur. Ancak en etkili bilgi edinme yolu okumadır. Okuma, çocukluk yıllarında edinilen bir beceridir. Bu becerinin kazanılmasında ve geliştirilmesinde okuma ilgisinin payı büyüktür.
    Okuma çocukların; okudukları bir yazıyı anlaması, üzerinde düşünmesi, eleştirmesi, uygulamaya koyması, olumlu davranışlar edinmesi, değerlerini ve dünya görüşünü geliştirmesi, sanat zevki edinmesi, kısaca beyin teknolojisinin geliştirilmesi olarak düşünülmelidir.
   ilgi; bir konuya yada bir şeye karşı daha dikkatli olma durumudur. İlgi, dikkati arttırmakta, anımsamayı ve bilgilerin bellekte düzenlenemesini kolaylaştırmaktadır. Bu açıdan, öğrenme sürecinde çok önemlidir. Seçilen hedefe erişmek için sayısız olanaklar yaratır. İlgi; okuma ilgisi olarak ele alındığında, aynı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Okuma ilgisinin çocuğun amaçlarını belirlemesinde, başarılı olmasında ve boş zamanlarını değerlendirmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Çocukların okudukları kitaplardan ne kadarını anladıkları, ne öğrenip öğrenmedikleri zekalarından çok okuma ilgilerine bağlıdır.
    Erken yaşlarda çocukların okuma ilgileri temel gereksinimlerine dayalıdır ve duygusaldır. Çocukların gelişimlerine paralel olarak, okuma ilgileri de giderek somut dünyaya yönelir. Sonraki yıllarda bireysel ilgiler, gençlik yıllarındaysa mantıklı ilgiler ve bilime yönelme görülmektedir.
   
    Çocukların okuma ilgileri sürekli ya da aralıklı olabilmektedir. Okuma ilgisi sürekli olduğunda çocuk, ilgilendiği konuda bilgi aramakta ve sürekli okumaktadır. İlgisini çeken şey onu tutsağı haline getirebilmekte onu büyüleyebilmektedir. İlgilerine dönük heyecan duyabilmekte ve büyük çabalar gösterebilmektedir. Bu nedenle eğitimciler ve anne babalar çocukları etkinleştirebilecek okuma ilgilerine ağırlık vermeli ve onları pasifleştirebilecek ilgilerden uzak tutmalıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder